Het stadsbestuur wil de voormalige brouwerij Aerts in de Nieuwstraat nieuw leven inblazen. Het gebouw bevindt zich ter hoogte van de parking Nieuwstraat. Het stadsbestuur hoopt een externe partner te vinden die het pand opnieuw als ambachtelijke brouwerij wil exploiteren. De aangrenzende Schrijnwerkerij kan de uitbater inrichten als verbruikszaal.
Het stadsbestuur liet in het verleden al herstellingswerkzaamheden uitvoeren om het gebouw voor verval te behoeden maar wil nu een stap verder gaan door het een expliciete bestemming te geven.

Stukje Geelse geschiedenis


De geschiedenis van brouwerij Aerts gaat terug tot het begin van de twintigste eeuw. In 1909 verleende het college van burgemeester en schepenen aan de gebroeders Louis en Karel Aerts de toelating om een bierbrouwerij op te richten. De activiteiten van de brouwerij waren echter geen lang leven beschoren want kort na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 eiste de Duitse bezetters de brouwketels en al het andere koperen materiaal op. Na de oorlog begon Karel Aerts nog wel een bierhandel in dezelfde gebouwen maar de brouwerij zelf werd niet meer heropgestart. In 1945 werden de gebouwen eigendom van schrijnwerker Jef Willems die ze als stapelplaats gebruikte naast het nieuwgebouwde werkhuis. Nog later kocht het stadsbestuur de terreinen om er de parking Nieuwstraat aan te leggen.

Ambachtelijke brouwerij voor streekbieren


Het stadsbestuur wil de oude brouwerij nieuw leven inblazen door de gebouwen via een langdurig erfpachtrecht van minstens vijftien jaar ter beschikking te stellen van een uitbater die bereid is het pand te exploiteren als een lokale ambachtelijke brouwerij voor streekbieren. De uitbater kan via een recht van opstal ook beschikken over de naastgelegen Schrijnwerkerij als deze dienst doet als verbruikszaal. Op die manier kunnen zowel culturele, toeristische als educatieve doelstellingen bereikt worden.

Voorwaarden


Enkel kandidaten die een degelijke ervaring van minstens vijf jaar in het brouwen van bier kunnen voorleggen, komen in aanmerking voor de procedure. Een kandidaat engageert zich ook om het brouwerijgebouw te behouden en de inrichting en onderhoudskosten voor zijn rekening te nemen. De brouwerij moet minimaal 350 en maximaal 1 500 hectoliter per jaar brouwen, verdeeld over minstens drie streekbieren. De ontwikkeling van eventuele nieuwe streekbieren behoort eveneens tot de mogelijkheden, net zoals de combinatie met een andere horeca-activiteit. De brouwerij moet ook bijdragen aan de culturele, educatieve en toeristische uitstraling van de stad.

De ingediende projecten worden beoordeeld op concept en visie, financiële en economische aspecten en de erfpachtvergoeding.

Geïnteresseerde kandidaten kunnen hun voorstel tot maandag 18 mei 2015 om 12u persoonlijk afgeven aan de dienst patrimonium in het stadhuis, Werft 20.